Украинци намериха с какво да заместят паметника на Ленин

Студенти сложиха златно тоалетно казанче на Бесарабския площад в Киев

Монумент на корупцията на Янукович

260 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Украинската младеж проведе акция в центъра на Киев, като вместо паметника на Владимир Илич Ленин сложиха златно тоалетно казанче, видя репортер на Economic.bg. “Паметникът на Межигорско тоалетно казанче“ (от Межигорие – резиденцията на президента Виктор Янукович край Киев) обаче успя да стане новината на деня в иначе спокойния откъм политика ден в украинската столица.

Паметникът според украинската младеж символизира разточителството, корупцията и диктатурата в страната – той е единственото по рода си монумент в света, твърдят от пресслужбата на Комисията по студентите и младежта на обединение „Майдан“. 

Казанчето, покрито със златна боя, е установено на Бесарабски площад на постамент, където наскоро стоя паметникът на Вожда на Октомврийската революция.  „И макар златното казанче да се асоциира с един човек, посланието ни не е към него. Ние сме сигурни, че Янукович абсолютно неадекватно възприема реалността и не разбира какво става в Украйна“, допълват оттам. 

Според тях да се обръщат към държавния глава вече „няма никакъв смисъл“: „Нашето послание е адресирано към независими депутати и адекватната част на „Партията на регионите“. Ние искаме да им кажем – стига".  

"Стига сте работили за златни казанчета за един човек и семейството му, да играете по чужд сценарий и да водите Украйна към пропастта на гражданския конфликт, а вероятно, и към гражданската война!“, обърнаха се студентите към политиците. 

Припомняме, че още на 8 декември, активистите свалиха и унищожиха паметника на Ленин, като главата му се търкаляше по асфалта доста време и беше една от атракциите за посетителите и участниците на Майдана.

Казанчето обаче също беше свалено, като същата вечер останаха само надписът "Корупция!", посветен на президента Янукович и съратниците му.     

Подкрепи Economic.bg