Украйна плаща газа с облигации за $2 млрд.

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер провежда днес поредна среща в Берлин с "Нафтогаз" и "Газпром"

Решение

Автор: Николай Марченко

Украйна има намерение да пусне облигации за около 2 млрд. долара, за да си плати част от газовите дългове за общо 5,2 млрд. долара към руския монополист „Газпром”, информира агенция УНИАН.

Предполага се Министерството на финансите да пусне облигации на вътрешен държавен заем със ставка до 14,3%. Схемата трябва да бъде проведена през увеличаване на капитала на държавната компания „Нафтогаз на Украйна” с още 22,7 млрд. грн. (над 2,1 млрд. долара) чрез допълнително емитиране на акциите й при запазване на 100% от ценните книжа като собственост на държавата. След това обаче емитираните акции трябва да бъдат разменени за облигациите, които финансовото ведомство ще пусне на аналогична стойност.

Според министъра на финансите Александър Шлапак това е „стара и добре известна схема, когато държавата попълва уставния капитал на държавна компания, а птя продава ценните книжа на открития пазар, получава средства от това и с тези средства се разплаща, в това число и по дългове”.

Новината за емитирането на облигации идва преди днешната, трета поред, среща в Берлин между Киев, Москва и ЕС относно украинския дълг. Най-вероятно е украйна да бъде представена от министъра на енергетиката и въгледобива Юрий Продан, а Русия - от президента на "Газпром" Алексей Милер (двамата на снимката).

Като посредник между „Нафтогаз” и „Газпром” за пореден път ще участва еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който преди дни предложи компромисния вариант с изплащане на 2 млрд. долара от страна на Украйна. Планът на Йотингер предполага Киев да плати още 500 млн. долара на 7 юни, с което да предплати доставките за първия летен месец.

Коментари: 0