Доларът и йената стабилни на валутните пазари

Икономическият оптимизъм доведе до най-голям седмичен спад на златото за последните два месеца

Йената остава близо до многомесечните върхове срещу еврото, въпреки че някои инвеститори прибраха печалби преди уикенда. Евро/йена е на 138.12 при четири месечно дъно от 137.98. Кросът е на път да отчете четвърта поредна седмица на спад. По подобен начин долар/йена е на 101.53 и близо до едноседмичното дъно от 101.42. Вчера търговията беше относително слаба, тъй като повечето европейски пазари бяха затворени заради празника по случай Деня на възнесението.

Инвеститорите като цяло отхвърлиха ревизирани данни от САЩ показали, че икономиката се е свила през първото тримесечие за първи път през последните три години. Техният аргумент са по-новите данни, които показват възстановяване след суровата зима.

Междувременно еврото сутринта се котираше на 1.3603 долара при вчерашно тримесечно дъно от 1.3586. Ако не последва растеж е доста вероятно да бъде отчетена четвърта поредна седмица на спад. Дилърите очакват единната валута да остане под натиск до 5 юни когато е заседанието на ЕЦБ от което се очаква някаква промяна на монетарната политика. Членът на управителния съвет на ЕЦБ Ивес Мерк заяви тази седмица, че през следващата може да видим комбинация от мерки насочени към борба и с ниската инфлация и със слабия растеж на кредитите.

Силно се представи вчера австралийския долар, който днес е на 10-дневен връх от 0.9315 срещу американския си съименник. Пазарите станаха по-благосклонни към валутата след ревизията на плановете за разходи от австралийските компании за фискалната година започваща през юли, което подобри бъдещите перспективи пред икономиката.

Както обикновено не последва реакция на данни показали, че основния индекс на потребителските цени в Япония е скочил през април с 3.2% на годишна база, както и че разходите на домакинствата са спаднали с по-малко от очакваното през същия месец.

Икономическият оптимизъм доведе до най-голям седмичен спад на златото за последните два месеца

Златото се стабилизира днес след трите поредни дни на загуби. Металът обаче е на път да отчете най-голямо седмично поевтиняване за последните два месеца. Причината е подобряващата се икономика в САЩ, което намалява желанието на инвеститорите да търсят защита при златото.

Спот цената днес е 1258 долара за тройунция и не е далеч от вчерашното 16-седмично дъно на 1251.10 долара. Понижението за седмицата е 3%.

Вчера данни показаха, че през първото тримесечие американската икономика се е свила за първи път през последните три години, но другите доклади през седмицата за помощите срещу безработица, производството и потребителското доверие сигнализираха, че икономиката се възстановява доста добре.

Златото пада и заради силата на акциите и долара. В същото време пазарите не изпускат от погледа си геополитическата ситуация в Украйна. В четвъртък про-руските бунтовници свалиха украински военен хеликоптер при което загинаха 14 души, включително генерал. Всичко това се случва докато правителствените сили продължават с офанзивата на изток, която започна след изборите за нов президент. Златото често е търсено като предлагащо сигурност във времена на геополитическа несигурност и при спад на капиталовите пазари.

Световните борсови индекси удариха нови рекордни върхове в четвъртък, като начело беше Стандард енд Пуърс отчитайки трето рекордно високо затваряне за последните четири дни.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0