"Умни" електромери заменят инкасаторите

Нужна кардинална промяна в модела на ценообразуване на ДКЕВР, заяви Делян Добрев

244 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Сегашните електромери да се подменят с т. нар. "умни" уреди, които могат да се засичат в реално време. Така според министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще се решат проблемите със сметките за електроенергия.

"Тези "умни" електромери комуникират директно със системата и изпращат показанията чрез модем. В този случай няма да има инкасатори, които да минат на всеки 30, 35 или дори 40 дни, а точно на 30-ия ден, в точен час, електромерът ще изпрати отчетените данни за изразходвана електроенергия", обясни министърът. По думите му тези електромери също са по-надеждни, отколкото старите електромери. Подмяната на старите устройства ще започне в най-скоро време, добави той.

Министърът бе категоричен, че е нужна кардинална промяна в модела на ценообразуване на ДКЕВР. "Моделът на образуване на цените на електрическата енергия у нас, който се използва вече 10 години, е порочен", смята Добрев. Той посочи, че разходите на енергийните дружества, от които зависят сметките ни за електричество, трябва да се проверяват от експерти.

Днес Добрев заедно с ръководството на ЧЕЗ България и представители на Държавната агенция по метрология присъства на проверка на електромер, по сигнал на гражданин.

Подкрепи Economic.bg