„УорлиПарсънс“: Намалихме цената на услугите за „Белене“

От инженеринговата компания отговориха на акцията на властите в офисите им

192 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

След като през март 2012 г. беше взето решение за спиране на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" инженеринговата компания "УорлиПарсънс", която през 2005 г. е избрана за архитект на централата, е намалила цените на услугите, които предоставя на Националната електрическа компания (НЕК). Това се каза в отговор на дружеството след проведената на 20 септември акция в офисите на компанията на Софийска градска прокуратура, ДАНС и МВР.

От него става ясно още, че услугите след взетото решение за спиране на АЕЦ "Белене" са били в посока съхраняване на стойността на вече направените инвестиции.

"От подписването на договора между "УорлиПарсънс" и НЕК през януари 2005 г., с който дружеството е определено за архитект-инженер по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", "УорлиПарсънс" предоставя широк обхват от инженерни и технически консултации и услуги на НЕК, които обхващат всички фази и аспекти на проекта. "УорлиПарсънс" е подпомагало ефективно НЕК по време на най-сложните етапи на избор на технология, разработване на техническия проект, потвърждаване и демонстриране на неговото съответствие с приложимите международни, европейски и български изисквания, извършване на специфични дейности по подготовка на площадката, и подготовка за започване на строителството на централата, съгласно действащите в Република България закони и разпоредби", започва отговорът на инженеринговата компания.

"Нашите услуги са предоставени по договор, сключен между НЕК и "УорлиПарсънс", в съответствие с приложимите български разпоредби и статуса на проекта, дефиниран от НЕК. Ето защо, въпреки че винаги сме съдействали и сътрудничели на българските власти и напълно подкрепяме усилията на разследващите органи, сме изненадани и изразяваме своето най-дълбоко разочарование от начина, по който името на нашето дружество и услугите, които предоставяме на НЕК, биват представяни и интерпретирани в момента, в това число от страна на някои български институции. Позицията ни е отделно представена в повече детайли на съответните държавни институции за тяхна информация", посочват още от "УорлиПарсънс".

Подкрепи Economic.bg