Уорън Бъфет купува Heinz кетчуп в сделка за 23 млрд. долара

Кешът на компанията на милиардера Berkshire Hathaway Inc достигна 45 млрд. долара

4178 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Berkshire Hathaway Inc - инвестиционният холдинг на милиардера Уорън Бъфет и 3G Capital се съгласиха да купят HJ Heinz Co, който е производител на най-популярния кетчуп в света, носещ същото име. Сделката е на стойност 23 млрд. долара, като след нея председателят на Berkshire ще увеличи вложенията си в производители на потребителските стоки, пише Bloomberg.

Купувачите ще платят по 72.50 долара за акция за производителя на кетчупа Heinz. За сравнение - цената на затваряне вчера беше 60.48 долара за акция. Сделката ще бъде финансирана с пари в брой от Berkshire и от филиалите на 3G. Ще се използват и средства от разсрочване на съществуващ дълг. Специалисти коментират, че след преструктурирането на дългове сделката ще достигне цена от около 28 млрд. долара. Дълговото финансиране вероятно ще е от JPMorgan Chase & Co и Wells Fargo & Co.

Уорън Бъфет се стреми да сключва подобни сделки, след като парите кеш на базираната в Омаха, Небраска компания достигнаха 45 млрд. долара. Той вече вложи средства в компании за потребителските продукти чрез капиталови инвестиции в Coca-Cola Co и финансова помощ за Mars Inc за покупката на производителя на дъвки Wm. Wrigley Jr. Co.

"Heinz има голям и устойчив потенциал за растеж, основан на високи стандарти за качество, постоянни иновации, отлично управление и страхотни продукти", коментира Бъфет в свое изявление.

След новината, в ранната търговия в Ню Йорк, книжата на Heinz се изстреляха до 72.95 долара за акция.

Heinz ще запази своето седалище в Питсбърг, Пенсилвания. Компанията води началото си от 1869 г., когато Хенри Джон Хайнц и неговият съсед Кларънс Нобъл започват да продават настърган хрян, става ясно от информацията на корпоративния сайт на HJ Heinz Co. Компанията представя своя световно известен доматен кетчуп Heinz през 1876 г.

Подкрепи Economic.bg