Управляващите спечелиха изборите в Япония

Победата ще даде възможност на премиера Шиндзо Абе да продължи програмата си за икономически реформи

Автор: Атанас Христов

Предварителните резултати от приключилите избори в Япония сочат победа на коалицията на премиера Шиндзо Абе. Съобщените данни от проучването на японската държавна телевизия NHK сочат, че Либерално-демократическата партия на Абе и нейният коалиционен партньор печелят 71 места в 121-членната Горна камара на японския парламент. Демократическата партия на Япония, която досега беше най-голямата в Горната камара, ще спечели между 14 и 21 места.

Управляващата коалиция ще получи и общо мнозинство в 242-местния парламент и контрол на двете камари за първи път от 2007 г. насам. През декември Абе и партньорите му взеха победата и на изборите за долната камара.

Резултатите от изборите ще осигурят мнозинство на премиера Шиндзо Абе и ще му дадат мандат да продължи напред с програмата си за икономически реформи, коментира Bloomberg.

Безпрецедентната парична политика и стимулите от 13.1 трлн. йени (130 млрд. щатски долара), които бяха налети в японската икономика помогнаха за ръст на акциите в Nikkei и отслабиха йената.

Коментари: 0