Уволниха шефа на банката на Ватикана

Еторе Готи Тедески нарушавал „стандартите за управление”

Управителят на банката на Ватикана Еторе Готи Тедески бе отстранен от поста си. Решението е подкрепено единодушно от съвета на директорите на финансовата институция, а причината е „нарушения на стандартите за управление”, се казва в съобщение на Светия престол.

Директорите на трезора подкрепиха вота на недоверие към Тедески и за това, че не е изпълнявал „различни основни и важни функции на своя пост”. В съобщението се казва още, че банката ще търси нов управител, който „да възстанови пълноценните и ефективните отношения между Института и финансовата общност, основани на взаимно спазване на международно приетите банкови стандарти”.

Ватиканската банка, чието официално име е Институт за религиозни дейности, е основана през 1942 г. от папа Пий XII. През 2010 г. трезорът попадна в центъра на вниманието, когато италиански следователи започнаха да я разследват за пране на пари. По време на разследването бяха замразени нейни активи за 23 милиона евро в италиански банки.

Еторе Готи Тедески каза в своя защита, че е отстранен, защото банката не е харесала честния му начин на работа. „Не искам да говоря или да давам интервюта. Платих за своята прозрачност”, твърди бившият банков шеф. Той е намерен за виновен за изтичането на поверителни документи, което обслужило негови лични и политически интереси, посочва АП, цитирайки неназован източник от Светия престол.

Наскоро Ватиканът прие нови правила за финансова прозрачност и вътрешен правилник, за да гарантира, че неговата банка и всичките му подразделения спазват международните правила и стандарти и сътрудничат на международните органи. През януари обаче пресата в Италия публикува писма, които свидетелстваха за конфликт във върховете на Ватикана за това колко прозрачна трябва да бъде банката относно събитията отпреди въвеждането на новите правила, припомнят световните информационни агенции.

Коментари: 0