В сряда депутатите може да се върнат на работа

Според председателя на Народното събрание Михаил Миков това е реалистична дата за свикване на извънредно пленарно заседание

84 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Извънредното пленарно заседание, на което ще бъде обсъдено ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета, може да бъде свикано в сряда, 14 август. Това каза в ефира на "Нова телевизия" председателят на парламента Михаил Миков. "Ако свикам такова събрание, мисля, че е реалистично. Все пак народните представители са достатъчно отговорни и ангажирани хора", заключи той.

Той обаче уточни, че все още не са проведени всички консултации, за да се види ще има ли и кога ще има заседание. "Очаквам мненията на председателите на парламентарните групи. До момента само от ГЕРБ обявиха, че искат заседанието да бъде най-късно на 12 август, понеделник", каза председателят на НС. От думите на Миков се разбра, че другите не са предложили дати - "Атака", БСП и ДПС.

В петък следобед той изпрати писмо до ръководителите на всички парламентарно представени партии, с което ги прикани да посочат дата за извънредното заседание на парламента. Той вече бе насрочил заседанието за 30 август, но депутатите от ГЕРБ внесоха искане за по-близка дата.

Миков каза, че провежда консултации с юристи, за да види тълкуването на правилника за работа на Народното събрание и приложените практики през годините по този казус.

Председателят на парламента прогнозира, че депутатите ще прегласуват актуализирания бюджет.

Подкрепи Economic.bg