Валентин Николов: Няма пазар за българския ток

Според директора на АЕЦ "Козлодуй" в момента цените на тока по световните борси се сриват, а на вътрешния пазар централата продава на загуба

152 ~ 4 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

За цялата 2012 г. печалбата на АЕЦ "Козлодуй" е 158 млн. лв., като тя е изцяло от износ на свободния пазар. Това каза директорът на атомната електроцентрала Валентин Николов в ефира на Радио К2. Той обясни, че на вътрешния регулиран пазар централата е на загуба от 35 млн. лв.

"Делът на на произведената от АЕЦ "Козлодуй" електроенергия за вътрешния регулиран пазар е 33.6%. Това се равнява на 9.5 мегаватчаса електроенергия, която се продава за 44 лв. за мегават", каза Николов. По неговите думи това е под себестойността на производство, която той определи на 53 лв. за мегават. "Продажбата под себестойността поддържа да няма огромен скок в цената на електроенергията за крайните потребители, който щеше да е около 24%", добави директорът на централата.

Николов потвърди изказаната преди време теза от икономическия министър Делян Добрев, че в момента няма пазар за българската електроенергия. "Електроенергията поевтинява на борсите. Цената се срива, което не се е случвало през последните години. Това показва свиване на индустрията и излишък на електроенергия", коментира той. "В ТЕЦ "Марица Изток 2" някои блокове не работят, защото няма къде да изнасяме тока. В момента цената, на която можем да продаваме е под себестойността на производство. В момента ТЕЦ "Марица изток 2" не може да продава на свободния пазар, а само на регулирания", добави Николов.

Той обясни, че АЕЦ "Козлодуй" няма да изнася през март и април, защото и там продажната цена е под себестойността на производството. "Първоначалната ни прогноза беше, че ще продаваме на цени около 57-58 лв. за мегаватчас. В крайна сметка пазара определи около 50 лв. през март и под 50 лв. през април. Това е устройва "Козлодуй", защото себестойността е 53 лв. за мегаватчас", каза директорът на централата.

За мистериозните инвеститори

Бившият зам.-икономически министър говори и по темата с появилите се преди два дни мистериозни инвеститори, представлявани от бившия председател на Агенцията за малки и средни предприятия в правителството на НДСВ Ангел Деспотов. В писмо до медиите те предлагат да поемат управлението на проекта с цел довеждането му до успешна реализация, като откупят държавния дял и възстановят на държавата всички досега извършени разходи.

"В течение съм само от журналистическите материали, но нека поразсъждаваме върху това предложение. Казват частен проект, ОК. Инвеститорът поема всички рискове и сам ще търси къде да продава електроенергията. Но има основни рискове, които се носят от държавата - риск от злополука например. Той се застрахова от международен ядрен пул и това е разход за държавата. Също така пак държавата трябва да осигурява складиране на обработеното ядрено гориво, което е отново разход. Инфраструктурата към всеки обект е задължение на НЕК. Всички тези нюанси трябва да се изяснят. Държавата трябва да осигури 3-4 млрд. лв., за да пусне този обект. Това си е нейно задължение', каза Николов.

За VII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Според директора на първата атомна електроцентрала в България изграждането на VII блок в "Козлодуй" ще се случи при всички положения. "Няма политическа сила, която да не иска VII енергоблок. Всички казаха, че са за VII блок. Аз лично не смятам, че изграждането му ще бъде спряно", каза Николов.

Според него той може да заработи до 2022-2025 г. "Следващата година очакваме да приключат дейностите по избор на площадка, да се направи ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда) и да се даде за одобрение в Министерски съвет. През 2014 г. да се лицензира площадката, а през 2015 г. да се избере контрактор за реактора и турбините. Така към 2022 г. - 2025 г., ако няма съдебни процедури, реакторът може да заработи", обясни шефът на централата. Той добави, че в момента капиталът на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД е увеличен с 15 млн. лв. "7 млн. лв. отиват за възложените поръчки за ОВОС, 2 млн. са ДДС, а останалата сума е за текущи разходи", каза Николов.

По неговите думи вече има частни инвеститори, които желаят да участват в проекта. Не мога да назова поименно компаниите, защото са на борсата и нямам право да ги кажа. Но има компании от Франция, Япония, Китай и САЩ. Стигали сме до конкретни разговори с тях и те са приели АЕЦ "Козлодуй" да запази мажоритарен дял от 51%", каза шефът на централата.
 
Валентин Николов беше категоричен, че не е нужно да се иска разрешение от Европейския съюз. Трябва да има нотификация, с която можем и да не се съобразим. ЕС трябва да изрази мнение, което пък дава възможност да се теглят пари от Евроатом", каза той.

За руско-българските отношения

"Руско-българските отношения са важни и винаги са били важни. Миналата година съм ходил над 9 пъти в Русия и винаги съм бил посрещан много добре и по всички въпроси сме намирали решения на добра воля. Проблемът обаче е, че не можем да заробим държавата, за да имаме добри отношения с Русия. Добрата основа е да има взаимноизгоден проект, да има възвращаемост, печалба и изгледи да стане", обясни бившият зам.-министър. "Сега нямаме за "Белене", няма и инвеститор. Не можем да поставим на карта финансовото състояние на държавата за един проект. И не можем да слагаме руско-българските отношения над държавния интерес", каза още Николов.

Подкрепи Economic.bg