Ваньо Танов: По-добре да не сме в Шенген

Влизането в безмитната зона ще натовари държавата с допълнителен финансов и човешки ресурс, смята директорът на Агенция "Митници"

132 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

За мен влизането в Шенген има единствено политическа стойност. От гледна точка на държавата е може би полезно да не сме членове. Това каза в ефира на БНТ директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. "В условията на тежка икономическа криза в Европейския съюз (ЕС) присъединяването би натоварило допълнително България с изразходването на огромен човешки и материален ресурс", каза той.

"Това не е трагедия, а по-скоро по-голяма гаранция и за България, и за страните от ЕС. Обратното би довело до засилване на контрабандните канали към вътрешните граници на България. При тази ситуация на политическа нестабилност и икономическа криза в Европа, невлизането в Шенген не е трагедия, а по-скоро глътка въздух. Едва ли е необходимо да се изразходва ресурс в тази посока, ако може да се използва в други сфери", смята директорът на агенцията.

Той обясни, че присъединяването на България към зоната без митнически контрол, ще върне част от контрабандните канали отново в посока България. "През последните години трафикът се осъществява основно от Гърция към Българя. Границата беше оборудвана с модерни технически средства и по този начин успяхме да отбием контрабандата, която сега е пренасочена с фериботи към Италия. Влизането значи отново тези вътрешни граници, към Румъния и Гърция, да станат по-уязвими, и тези канали да се насочат отново към нашите граници", каза Танов.

Относно опасенията, че приходната част в бюджета няма да бъде изпълнена, Танов увери, че тя дори ще бъде преизпълнена. "До момента имаме данните до февруари. Приходната част е завишена от 8% до 15% по различните пера. Има изоставане по отношение на акцизите, тъй като има спад в потреблението на горива, особено при бензините. Всичко това е възможно да се компенсира следващите месеци", смята директорът на митниците.

Танов обясни още, че от 1 април трябва да стартира българска акцизна централизирана система, която ще реши много проблеми, които съществуват в годините на прехода. "Тази система ще позволи да се контролират всички акцизни стоки. Тази програма е съвместна с НАП. В приходната част на бюджета е заложен ефект от внедряването на тази програма и той е доста сериозен. Работи се денонощно, защото е много важно да няма провал. Законодателните промени бяха направени, всички документи са вече електронни", обясни шефът на Агенция "Митници".

"Ако системата стартира, ще бъде една гаранция за изпълнението на приходната част. Има доста проблеми, които трябва да бъдат решени. Програмата е от 25 модула, тече успоредно обучение и тестване на модулите. До 25 април трябва да се изградят връзката между модулите. По отношение на подзаконовите актове се работи вече три денонощия", каза той.

Подкрепи Economic.bg