Безработицата в Гърция намаляла през декември

Статистиката ревизира надолу данните за последния месец на 2012 г.

3620 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Безработицата в Гърция през декември 2012 г. намалява спрямо предходния месец, пише Reuters като се позовава на данни от националната статистическа служба на страната Elstat. Агенцията отбелязва, че това е феномен, невиждан през последните пет години.

Делът на безработните в края на 2012 г. е намалял до 26.4% от 26.6% през ноември. Данните за безработицата през декември са ревизирани, а промяната е доста под първоначално обявените 27%. Анализатори изтъкват, че резултатът е наистина оптимистичен, но все пак Гърция продължава да бъде държавата с най-висока безработица в Европейския съюз (ЕС). Коефициентът е повече от 2 пъти над средната за Еврозоната, който е 11.8%.

Като причина за подобряването на пазара на труда през последния месец на 2012 г. се изтъква споразумението на Гърция с международните кредитори. Това според Reuters е вдъхнало увереност на бизнеса и компаниите са започнали да наемат хора. Оптимизмът обаче отново е умерен и според агенцията това може да се окаже само временно явление.

"Намаляването на несигурността след споразумението и разпределянето на новите траншове от спасителните заеми изглежда увеличи сезонното наемане на работници от изключително ниските нива през последните месеци", коментира Никос Магинас, икономист в гръцката търговска банка National Bank of Greece. "Икономиката продължава да се свива бързо и не може да очакваме обръщане на тенденцията още през първото тримесечие", добавя той.

Нивото на безработицата в Гърция нарасна почти 3 пъти, откакто дълговата криза обхвана страната през 2009 г., а мерките за строги икономии доведоха до вълна от фалити на компании.

През 2013 г. икономиката на страната се очаква да се свие за шеста поредна година, този път с 4.5%. За целия период БВП на страната се е свил с над 20%.

Подкрепи Economic.bg