Вариациите на йената

Японската валута отбеляза спад спрямо долара в последните седмици, въпреки очакванията на пазарите за обратен тренд

6244 ~ 3 мин. четене

Страхувайки се от кризата с еврото, инвеститорите влагат парите си в други валути - в швейцарския франк, норвежката крона или йената. Тези валути, обаче, далеч не са толкова безопасни, колкото се надяват инвеститорите. Това твърдение се доказва и от случващото се с йената.

 

 

Японската валута изненада пазарите. Вместо да се издигне до нови рекордни стойности, йената се понижи от средата на февруари с около 7-8 на сто спрямо долара до 83 йени за долар и до 110 йени за евро. Въпреки това е все още твърде рано да се говори за трайна тенденция, предвид японските компании.

Миналата седмица след доклада Tankan се очакваше, че йената ще се засилва отново. Срещу тенденцията обаче, компаниите понижиха прогнозата си за обменния курс долар-йена от 79,02 през декември на 78,14 йени през март. Един поглед над чуждестранните експерти в борсата обяснява защо бизнес лидерите се пазят: прогнозите на анализаторите относно посоката на йената са балансирани. Само едно нещо е ясно: изключено е, че йената бързо се превръща в една обща валута.

За Тору Сасаки причината за решението на Централната банка на Япония от 14 февруари е да разхлаби паричната си политика. От тогава пазарите се надяват, че ще се печатат повече йени, че икономическият подем в САЩ ще се задържи и че кризата на еврото е овладяна, което ще спомогне за стабилизиране на йената на сегашния курс.

За Сасаки това е само временно явление. " Твърде рано е да се каже, че обезценяването на йената приключи“. Той обаче вярва, че нивата на йената сравнително ще се подобрят отново през втората половина на годината.

И Робърт Фелдман от Morgan Stanley MUFG предупреди, че залагането за по-нататъшно обезценяване на йената може да бъде разочароващо. Политиката в Япония за пореден път е парализирана и световната икономика може да расте по-бавно от очакваното. И преди всичко, все още е под въпрос дали централната банка на Япония ще привлече повече пари в икономиката, както се очаква от пазарите.

 

 

Малко по-скептични са експертите на японската инвестиционна банка Nomura. Те очакват, че японците ще инвестират повече в чужбина, отколкото в страната, и по този начин йената ще девалвира до 85 йени за долар. "Но това е постепенен процес", успокояват валутните анализатори от Nomura. За второто тримесечие те прогнозират обаче, че обменният курс ще се повиши още веднъж за кратко до 80 йени за долар.

Еврото за тях, обаче, е съвсем друга история. От обменният курс евро-йена ще се реши коя от двете валути ще загуби повече от стойността си през следващите месеци спрямо долара. Една от прогнозите: никой не смята за сериозни очакванията, че йената ще падне. В Япония дори един курс от 90 йени за долар се смята за висок. Защото за много анализатори, 90 йени е справедлива цена за долара. Цената на еврото ще се намира приблизително на сегашните равнища.

 


Една от причините за надеждата на относително стабилни пазари са държавните облигации на Япония. Федералният резерв продължава да купува облигации на пазара и да го държи стабилен. И японците, които държат 95 на сто от държавните си книжа, все още нямат алтернативи, като в същото време имат силен стимул да останат верни на облигациите. "Те страдат от същия проблем както Китай при американските облигации", казва Наоми Клайн, главен анализатор от Jefferies. "Кога ти си самия пазар, губиш най-много ако захвърлиш облигациите и бягаш към нещо друго", добавя експертът.

 

 

Людмил Захариев

 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg