Варненски мотористи с мотопоход срещу шистовия газ

Инициаторите на протестния поход обикалят региона, за да спасят Добруджа от евентуалния добив

Варненски мотористи с мотопоход срещу шистовия газ
272 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Мотористи от Варна и областта излизат на протест срещу добива на шистов и въглищен газ в Добруджа. Рокерите се събраха в 11.00 часа пред Катедралния храм, а в 12.00 часа потеглиха към Балчик, информира агенция Фокус.

Мотористите бяха категорични, че походът не е с политическа насоченост, а идеята е възникнала съвсем спонтанно. „Ние сме против това да се отрови Добруджа и за това излизаме. Наричат ни рубладжии и така нататък, но ние нямам против стига да се запази чистотата на земята ни”, каза Красимир Симеонов, участник в мотопохода.

Част от рокерите носеха и плакати, на които пишеше „Златна Добруджа – житница или пустиня”, както и лика на Васил Левски. След Варна рокерите потеглиха към Балчик, където имат сборен пункт в бензиностанцията на кръговото.

От там те ще тръгнат към Каварна и ще се съберат пред паметник на Рони Джеймс Дио. Последната спирка е село Вранино, където според мотористите ще се извършват сондажите. Шествието се организира от гражданско сдружение под мотото „Не на шистовия газ! Не на въглищния газ". Рокерите са подготвили и петиция, която беше раздадена до представителите на медиите.

Не стана ясно обаче въз основа на какво са притесненията на мотористите, след като в България действа мораториум не само върху добива, но и върху проучванията за шистови залежи. В това отношение не на последно място трябва да се спомене и това, че американската нефтена компания Chevron напусна България, но е на път да започне добив в Северна Добружда - до границата с България.

Текстът на петицията:

 „Ние, членовете на варненските мотоклубове и на подкрепящите ни неправителствени организации, сме изключително загрижени от вероятността в България и конкретно в Златна Добруджа, да се допусне екстракцията на шистов/въглищен газ. С оглед на това, че в най-плодородният регион на страната - Житницата на България - е съсредоточена голяма част от родното земеделие; че през региона преминава миграционният път „Via pontica", че същият приютява не само резерват „Калиакра", но и не малка част от българските граждани, смятаме, че националните интереси трябва да стоят над частните. Безотговорната употреба на думата „екологичен добив" и фактът, че единното мнение на българския народ против добива на шистов/въглищен газ за пореден път не бе взето под внимание, само задълбочават съмненията в тази „енергийна революция". В заключение категорично заявяваме, че ние и организациите, които представляваме сме категорично против добива на шистов/въглищен газ в България!”.

 

 Подкрепи Economic.bg