Василев: Мерките в енергетиката са краткосрочни

Системата сега е под огромно напрежение, смята икономическият министър

80 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Мерките в енергетиката, които обявих, ни дават само месец-два. Така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев коментира в ефира на БНТ седемте спешни мерки, които самият той обяви във вторник. Той обясни, че те са само, за да се свали напрежението от системата, но след това трябва да се предоговарят договори с производителите, да се транспонира Третия енергиен пакет и да се либерализира енергийния пазар в страната.

"Системата сега е под огромно напрежение. Мерките са свързани с това всички играчи по системата да спазват договорите си и закона. Част от тях, които зависят от МИЕТ влизат незабавно. По другите, които зависят от ДКЕВР и КЗК, се рабори", каза Василев.

Според икономическият министър структурата в енергетиката е ненормална. Ако структурата не се балансира, няма как да говорим за крайната цена на електричеството. Има доста натрупани проблеми, които по един законен и нормален начин трябва да бъдат отстранявани", добави той.

Василев обясни още, че той няма как да определя кои централи да работят. "Има регулатор, който определя по какъв начини, и от кои централи НЕК трябва да купува електричество. Аз като министър имам власт само върху държавните централи. Няма как обаче да кажа кои частни централи или фотоволтаични централи да работят", каза министърът.

Според Василев сега има обществен съвет, за да може обществото да се запознае и да се намери решение на проблемите. "Трябва да решим дали искаме да имаме зелена енергия, но тогава цената трябва да е малко по-висока. Ако пък искаме цената да е по-ниска, някои централи не трябва да работят", каза той.

Министърът обясни, че в момента в България има много мощности и е нормално цената да пада в този случай. "За съжаление обаче, освен че има много мощности, имаме и дълготрайни договори за изкупуване на електроенергия. Не може да се намери пазарен баланс. Има много изкривявания", смята Василев.

Подкрепи Economic.bg