Вдигаме с 50% заплатите в Спешна помощ

Общопрактикуващите лекари ще имат 1 година за да се сдобият със специалност "обща медицина"

Министър Андреева:

Автор: Николай Марченко

Възнагражденията в системата на спешната медицинска помощ ще бъдат увеличени с 50%. Такъв ангажимент пое здравният министър Таня Андреева пред bTV.

Стана ясно, че общопрактикуващите лекари, които са без специалност "обща медицина" ще имат още една година за да я придобият. Този процес е трябвало да приключи още през 2010 г. "Няма да оставим пациентите без лични лекари", категорична бе Андреева.

По време на предаването "Нека говорят" тя коментира и състоянието на реформата в сектора: „Нашият принцип на осигуряване е солидарен. Това не означава, че с тези вноски може всичко да се покрива. Нека честно да кажем на хората - здравните вноски покриват определен пакет медицинска дейност. Обикновено очакванията са при извънболничната помощ или когато се влезе в болница, пациентите да получат всичко. Но това не е така и никой не им го казва години наред". 

"За мен най-елегантният начин за демонополизирането на НЗОК е в създаването на втори стълб на доброволно здравно осигуряване. Тоест касата да покрива този основен пакет, а пък всички останали екстри или по-скъпи изследвания, които касата не може да плати, всеки един по собствено желание може да направи допълнителна здравна вноска и след това да ползва един по-разширен пакет с всички екстри. Това е полезно за системата като цяло. Допълнителното финансиране за здраве и изграждането на други институции, които да контролират целия този процес, само подпомага самия процес", коментира още Таня Андреева. 

В здравеопазването контролът е "ключова дума". "Много неща са излезли извън системата, защото не са управлявани, не са контролирани. Това е Спешната помощ, това са лечебните заведения в отдалечените и труднодостъпни места. Истината е, че населението застарява, хроничните заболявания се увеличават, хората все повече търсят качествена услуга, а всичко това изисква голям ресурс”, обобщи министър Андреева. 


 

 

Коментари: 0