Вече нямало риск от загуба на средства по „Конкурентоспособност“

Следващата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще има много по-добри възможности за финансиране на българския бизнес, категоричен е зам.-министър Юнал Тасим

320 ~ 2 мин. четене

В Оперативна програма "Конкурентоспособност" на българската икономика срещнахме сериозни проблеми, когато встъпихме в този мандат на управление на Министерство на икономиката и енергетиката.  Въпреки трудностите, ние намерихме решенията и на финала ще бъдем на-успешната оперативна програма. Казвам го най-отговорно, тъй като сме взели сериозни мерки и предимно по отношение на планирането, което в този програмен период се оказа основна пречка пред Оперативната програма. Това каза зам.-министър Юнал Тасим на информационния ден в София, където беше представена процедура "Технологична модернизация в малки и средни предприятия".

Обявената процедура е част от пакета мерки, които Министерството на икономиката и енергетиката предприе за преодоляване на риска от автоматична загуба на средства по ОП "Конкурентоспособност". В резултат от ускорените процеси по извършване на плащания, беше преодолян рискът от загуба на средства за 2013 г., който в началото на мандата се изчисляваше на 50 млн. евро.

Като една от причините за огромния интерес към тази процедура зам.-министърът на икономиката и енергетиката определи това, че тя е последната възможност за кандидатстване по ОП "Конкурентоспособност" за този програмен период. "Но ви уверявам, че следващата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще има много по-добри възможности за финансиране на българския бизнес", заяви зам.-министър Тасим.

По думите му, след като са отчетени всички плюсове и минуси на настоящия програмен период, в който 36 % от средствата на ОП "КБИ" или 349 млн. евро, са в управлявания от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по финансовия инженеринг "Джереми", за следващата  ОП "Иновации и конкурентоспособност" тези средства ще бъдат редуцирани и най-вероятно ще бъдат предложени за управление от български финансови институции. Инициативата "Джереми" (Съвместни европейски ресурси за малки и средни предприятия) е прекрасен инструмент, но се реализира бавно и трудно се усеща резултатът от българския бизнес. Затова смятам, че намеренията ни в тази посока ще имат положителен ефект най-вече от възможността на българските банки да бъдат по-близо до бизнеса. Надявам се да намерим такива институции, които да имат възможност да поемат управлението на финансовите инструменти. Така възможностите за финансиране на българския бизнес ще бъдат значително повече, допълни още зам.-министър Юнал Тасим.

Той приветства събралите се представители на малкия и средния бизнес в България, които проявяват интерес към възможностите за кандидатстване по новата процедура и ги прикани те също да изкажат своите мнения и коментари, за да може на базата на добро съвместно сътрудничество с представителите на МИЕ, да се постигне над 90 процента усвояемост на средствата по Оперативна програма "Конкурентоспособност".

Подкрепи Economic.bg