Велика събота е

Това е последният ден за боядисване на великденски яйца и обредни хлябове

Днес е Велика събота – последният ден от страстната седмица, който предшества Великден. На този ден църквата възпоменава телесното погребение на Исус Христос. Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава до края на деня при звуците на тържественото „Христос воскресе!“.

Според народните вярвания на Велика събота домакините, които не са успели да боядисат яйцата, го правят днес. На този ден се меси обреден хляб и козунаци, а някои семейства приготвят и печеното агне, за да са свободни на самия празник.

Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка Му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

За поредна година благодатният огън от Ерусалим ще бъде донесен у нас от Българска църковна държавна делегация, водена от пловдивския митрополит Николай. Огънят ще бъде изнесен за вечерното богослужение в катедралата „Св. Александър Невски“.

Благодатният огън се смята за едно от чудесата на православното християнство. Всяка година на Гроба Господен и улиците в близост до него се стичат хиляди поклонници, за да станат свидетели на слизането на Благодатния огън, който се появява в отговор на молитвите на хилядите вярващи. 

Коментари: 0