Виктор Янукович не бърза да подава оставка

В Украйна е извършен държавен преврат, коментира президентът

88 ~ 2 мин. четене

Президентът на Украйна Виктор Янукович засега не желае да подава оставка, става ясно от медиите в Киев. По-рано днес "Украинская правда" съобщи, че обмисля такъв ход, но информацията не се потърди досега.

Медията цитира депутата от партия "Баткившчина" Вячеслав Кириленко. Новината съобщи и телевизията Еспресо TV, която се позовава на добре информирани източници. Според изнесените данни се очаква всеки момент от трибуната на Върховната Рада на Украйна (парламентът) да бъде прочетен документ, който да официализира дългоочаквания изход от кризата. От обкръжението на президента призоваха да се изчака неговото изявление. 

По-рано днес в свое телевизионно изявление, той заяви, че няма да подаде оставка и ще остане в страната. „Нищо няма да подписвам. Ще остана на територията на страната и ще търся път. Казал съм всичко, ще видя реакциите на международната общност, как ще реагират те. Кожара, който и в момента е министър на външните работи ми докладва вчера, че е говорил с министрите на външните работи на Полша и САЩ. Аз вчера разговарях с Путин. Той е говорил с Обама. Надявам се, че аз тези дни също ще водя преговори”, заяви Янукович в ефира на телевизионния канал ICTV.

Междувременно новият парламент гласува за насрочване на предсрочни избори за 25 май. „Всички решения, които приема в момента Върховната Рада са незаконни, депутатите са малтретирани на изхода на парламента, замерят ги с камъни.Всичко което се случва там е бандитизъм. Няма да подписвам законите, приети във Върховната Рада, няма да подам ставка”, заяви Янукович за телевизионния канал UBR.

„Не възнамерявам да избягам от страната. Получил съм гаранции за сигурността си от международните посредници”, добави украинският президент за телевизионния канал 112UA. 

Припомняме, че оставката на Янукович се иска от вчера, когато бе подписано споразумение с лидерите на опозицията. Освен това във Върховната рада са подадени документи с искане за оставка и за импийчмънт. 

Подкрепи Economic.bg