Влакът няма да поскъпне

БДЖ ще спира още влакове

6776 ~ 2 мин. четене

„Билетите за влак няма да поскъпнат. Вече направихме едно увеличение на цената на пътническите превози. Само ако предоставим качествено нови услуги, нови влакове и удобства за пътниците или има голям скок на горивата може да има някаква корекция в цените”. Това заяви изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев.

„С изключение на 30 нови спални вагона, 10 от които ще започнат да се движат от юни, не се очаква качествено подобряване на капацитета на влаковете. Ще се стараем да подържаме сегашното ниво”, каза Недев.

Само 18 от 169 пътнически вагона дадени за ремонт през есента на 2011 г. са доставени досега на БДЖ  Четирите жп завода, които спечелиха поръчката – жп завода в Дряново, „Пан Крум”, ВРЗ-Левски и румънския АЮ, закъсняват с ремонта на вагоните, а БДЖ е разчитала да ги получи за лятото. В момента е стартирала процедура за ремонт на още 219 вагона, които са спрени от движение, обясни шефът на железницата.   

БДЖ обмисля ново съкращаване на безсмислени влакове и пренасочване на съставите по маршрути и часове с повече клиенти. По железопътната мрежа на страната продължават да се движат празни влакове и други, които са препълнени. Въпреки че миналата година бяха спряни 126 влака за оптимизиране на  графика, разписанието  остава другият най-голям проблем на „БДЖ - Пътнически превози”. Другият проблем е безбилетното пътуване, заяви изпълнителният директор Йордан Недев. Той съобщи, че за влака по направление Разград –Самуил за 3 месеца е купен само един билет. ”В момента се прави преброяване на пътниците и анализ къде са клиентите на железницата. Графикът за влаковете ще бъде напълно променен  според търсенето на услугата”, каза Недев.

100 касиери ще продават билети на пътниците, които се качват във влака от спирки без каси. Кондукторите само ще проверяват билетите на хората. Други 25 души от контролния орган на холдинга ще контролират кондукторите. Видеокамери ще следят дали пътниците се таксуват. Недев беяе категоричен, че касовото обслужване на гарите с повече пътници ще се възстанови. Така БДЖ ще намали с 5 млн. лв. загубите от гратисчии, които търпи в момента. От юли хората ще могат да си купуват билет за крайградски влак с SMS и за всички влакове онлайн - по интернет.

 

Таня Киркова

Подкрепи Economic.bg