Водата ще поевтинее след окрупняване на ВиК дружествата

До средата на 2015 г. ще заработи единен централен диспечерски пункт за ранно предупреждение при наводнение, категорична е Нона Караджова

Автор: Атанас Христов

Окрупняването на ВиК дружествата, което се предвижда в нормативната уредба може да доведе до поевтиняване на водата. Това каза в ефира на БНТ министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

"Неправилно се използва думата "национализация" във ВиК сектора. Те са публична собственост и ще се окрупнят. И сега се правят много инвестиции. Тези, които плащат повече ще плащат по-малко или обратното. Когато се окрупнят няколко малки населени места услугите ще поевтинят, защото в момента инвестициите на човек в малък град са големи. Не се налага да се плаща повече за вода, а се налага да се разпределят огромните инвестиции на повече хора", поясни Караджова. "Няма да има загуба на работни места. Няма как същия брой население да се обслужва с по-малко работни места, освен ако някъде няма неефективно използване на работната сила", успокои еко министърът.

Според нея лошото състояние на системите за канализация са в основата на наводненията. "Дългосрочната 20-годишна стратегия за управление на водите предвижда освен модернизиране на водоснабдяването и нови канализации за отвеждане на водите", поясни Нона Караджова.

По думите й в момента се изгражда единен централен диспечерски пункт за ранно предупреждение при наводнение. "Важното е да имаме система, която 5-10 дни преди бедствието да ни предупреди, както беше в Ню Йорк и Вашингтон. В момента се проектира и до края на 2014 г. или до средата на 2015 г. да действа. Тя ще предава информация в реално време", поясни Нона Караджова.

Тя коментира и темата с боклука. "В България се изхвърлят 3.1 млн. тона на година, а рециклираните отпадъци са 350 хил. тона. Ние обаче трябва да постигнем 50% до 2020 г. Затова предвиждаме до 2016 г. да достигнем 30%, а до 2018 г. - 45%. Отпадъците са огромен ресурс. Трябва да спрем да гледаме на тях като на боклук", завърши Нона Караджова.

Коментари: 0