Воден цикъл за 50 млн. лв. стартира в Свиленград

Проектът се реализира по оперативна програма "Околна среда" и се финансира от ЕС

264 ~ 1 мин. четене

Граничният град Свиленград започна изграждането на ВиК мрежа, която е на обща стойност 50 млн. лв. Водният цикъл трябва да бъде завършен до края на следващата година. С новата канализация, водопровод и пречиствателна станция се цели повишаване на качеството на живот на около 2 000 души, които живеят на територията на общината, предава БНТ.

Нова ВиК мрежа ще има и квартал "Капитан Петко войвода", където се намират администрациите на митница Свиленград и ж.п. гарата. Строителството на пречиствателна станция пък ще осигури чисти отпадни води, които се изливат в река "Марица". Проектът се реализира по оперативна програма "Околна среда" и се финансира от (Европейския съюз) ЕС.

Междувременно стана ясно, че парите от ЕС през следващия програмен период 2014-2020 г. няма да са достатъчни за подобряване на цялата ВиК мрежа у нас. "От сега е ясно, че средствата, които се предвиждат от ЕС определено няма да са достатъчни, за да се задоволят нуждите в цялата страна. Повишаването на цената на водата е неизбежно", обясни ръководителят на оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) Малина Крумова.

Подкрепи Economic.bg