Военните в Египет ограничават медийното отразяване

С постановление на съда са затворени 4 телевизионни канала

108 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Четири телевизионни канала в Египет са спрени принудително с постановление на Административния съд на Кайро. Всички са близки до ислямисткото движение "Мюсюлманските братя", чийто президент Мохамед Морси беше свален от власт с военен преврат. От ефир са свалени "Ал Джазира Мубашер Миср", "Ахрар 25", "Ал Кудс" и "Ал Ярмук".

Още с идването на власт на военното управление, ислямистките телевизии започнаха да се оплакват, че се пречи на излъчването им. Някои дори бяха спирани.

В понеделник от Египет бяха изгонени 3 чуждестранни журналисти на "Ал Джазира". Властите заявиха, че те не са имали журналистическа акредитация.

"Гласът на Русия" пише обаче, че пресцентърът в Кайро е спрял да издава акредитации на журналисти. Освен това в страната не се допускат журналисти със снимачна техника.

Повечето чужди медии работят в Египет без акредитация, която стана задължителна за всички чуждестранни журналисти от средата на август. Но фактически няма пречки за работата на журналистите.

Според мнението на репортери претенциите към "Ал Джазира" са избирателни. Властите обвиняват телевизионния канал, че подкрепя отстранения президент Морси и изкривява информацията.

Подкрепи Economic.bg