Volkswagen продаде рекордните 7 млн. коли за деветмесечието

Силното търсене в Китай успява да компенсира свиването на пазара в Европа

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-големият производител на автомобили в Европа - германският концерн Volkswagen AG, е продал рекордните 7 млн. автомобила през първите девет месеца от началото на годината, което се случва за първи път в историята на компанията що се отнася до продажби за периода януари-септември. Голямото търсене в Китай е успяло да компенсира спада в Европа, предаде Bloomberg.

Доставените превозни средства са се увеличили с 4.8% до 7.03 млн. леки и товарни автомобили, става ясно от съобщение на базираният във Волфсбург, Германия автомобилен производител. Само през септември продажбите на Volkswagen нарастват със 7% на годишна база до 856 900 доставени превозни средства.

Производителят на коли с марките Volkswagen, Audi и Porsche разчита на растежа в Китай - най-големият автомобилен пазар в света, за да балансира свитото търсенето в Европа, където продажбите намаляват шеста поредна година.

За януари-септември продажбите на VW в Китай са нараснали с 18% до 2.35 млн. доставени леки коли и практични спортни лимузини. Продажбите на европейския пазар обаче намаляват с 2.4% на годишна база до 2.73 млн. доставени автомобила в края на септември 2013 г.

Целта пред VW е до 2018 г. да надмине по продажби американския гигант General Motors и японската корпорация Toyota Motor и да се превърне в най-големия в света производител на автомобили.

След изнесените данни за продажбите през септември, книжата на VW се повишиха с 0.8% до 175.40 евро за акция. От началото на годината книжата са добавили 1.7% към стойността си, след което пазарната капитализация на производителя на автомобили скочи до 79.4 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg