Volvo затваря завода за автобуси в Швеция

Автомобилната компания ще премести производството в Полша, а решението ще засегне близо 400 души

224 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Шведският автомобилен производител Volvo ще затвори единственият си завод за автомобили в страната, пише Reuters. Компанията очаква слабо търсене на автобуси в Европа, което е и причината за решението. Производството ще бъде преместено в Полша.

Процедурата по ликвидация на производството ще приключи до средата на 2013 г. От Volvo уточниха, че този срок ще бъде спазен, ако преговорите със синдикатите приключат дотогава. Затварянето на фабриката ще засегне 330 служители и 60 консултанти. След прехвърлянето на дейността в Полша, там ще останат на работа около 50 души, а заводът ще бъде трансформиран в технически център за поддръжка.

"Търсенето на нови автобуси в Европа спада постоянно през последните няколко години, успоредно с нарастващия натиск за сваляне на цените, особено на скандинавските пазари", заяви Хакан Карлсон, президент на Volvo Bus Corporation, цитиран от Reuters.

"Компанията смята, че растежът в Европа ще остане нисък през следващите години и че натискът върху цените ще се запази", са заявили още от Volvo.

Компанията е продала само 2498 автобуса през второто тримесечие на 2012 г. в сравнение с 3127 през същия период на миналата година. Спадът на продажбите е на всички пазари, като тримесечният доклад на компанията показва и спад на новите поръчки с 14%.

Полската фабрика на Volvo е с четири пъти по-голям капацитет, отколкото в шведския град Сафле. Компанията очаква преместването на производството да доведе до спад на приходите с около 100 млн. крони (15 млн. долара) през четвъртото тримесечие на 2012 г.

Подкрепи Economic.bg