Временно облекчение за еврото

Прогнозите за златото остават негативни

184 ~ 4 мин. четене

Еврото задържа скромните печалби по време на азиатската търговия след вялата сесия вчера, когато инвеститорите намалиха залозите срещу единната валута след масовите разпродажби през миналата седмица. Липсата на нов катализатор принуди пазара да прибира печалби, което помогна на еврото да скочи на 1.3405 при дъно в понеделник на 1.3345 и да го отдалечи от 2-месечното дъно от миналия четвъртък на 1.3295. Въпреки това еврото е с 3% по-евтино от 2-годишния връх през миналия месец на 1.3833.

Кросът евро/йена обаче възстанови почти всички загуби, които отчете в четвъртък, когато Европейската централна банка изненада пазарите и намали лихвения процент до рекордно ниските 0.25%. Единната валута напълно възстанови загубите си от четвъртък срещу стерлинга и австралийския долар. Възстановяването на еврото отразява теглене на печалби от къси позиции в него, както е и реакция на съобщенията в пресата, че миналата седмица голяма част от управителния съвет на ЕЦБ е бил срещу намалението на лихвите и вероятно в бъдеще ще се противопостави на нови подобни действия.

Последното покачване на еврото остава обаче все така добра възможност за влизане в къси позиции срещу долара и стерлинга, както и срещу високодоходните валути. Анализаторите се аргументират с различаващите се монетарни политики в Европа и САЩ, които ще държат под натиск и низходящ тренд евро/долар. Бавното икономическо възстановяване и риска от дефлация в еврозоната означават, че ЕЦБ е под натиск да предприеме дори по-радикални мерки. В противовес на това Федералния резерв обмисля намалението на стимулите, тъй като американската икономика продължава да се подобрява.

Евро/йена е 133.37, а евро/австралийски долар е 1.4347 спрямо дъната в четвъртък на 131.22 и 1.4043. Евро/паунд е 0.8383 при 10-месечно дъно в четвъртък на 0.8296. Основният акцент за стерлинга през тази седмица е доклада за инфлация на Английската централна банка, който ще излезе в сряда. АЦБ е изправена пред трудната задача да увеличи прогнозите си за икономиката и заетостта, докато в същото време се опитва да намали пазарните спекулации за скорошно повишение на лихвите. Долар/йена скочи на 99.51.

Пазарите бяха спокойни отчасти заради официалните празници в различни точки на света в понеделник. В Азия инвеститорите следят Китай, където държавните лидери ще разкрият план от реформи за следващото десетилетие. Основният акцент ще е върху икономическото ребалансиране чрез увеличение на градското население и полагането на по-големи усилия да се повиши вътрешното  потребление, за да се избегне зависимостта от експорта и инвестициите, които са основните двигатели на китайския икономически растеж.

Прогнозите за златото остават негативни

Златото удари днес ново три и половина седмично дъно под 1300 долара за тройунция, докато инвеститорите се опасяват че времето за намаление на стимулите на Федералния резерв наближава. В същото време физическото търсене не е достатъчно силно, за да подкрепи цената.

Металът пада за четвърта поредна сесия и отчита обезценка от 3% за този период в който силни данни за икономическия растеж и трудовата заетост в САЩ повишиха прогнозите за по-ранен край на програмата на Фед по изкупуване на облигации месечно в размер на 85 милиарда долара. Въпреки последните силни икономически данни, мнозина анализатори очакват от Фед да се придържа засега към стимулите, тъй като фискалната позиция на САЩ остава несигурна, а правителството ще се изправи пред нов краен срок за избягване на фалита в началото на следващата година.

Възможно е пазара да е реагирал прекалено силно на новините от САЩ през последните дни и като следствие да ревизира очакванията си през следващите дни. Това би довело до покачване на златото в краткосрочен план при положение, че не се очаква редукция на стимулите. Спот цената падна сутринта до 1276.29 долара за тройунция, което е най-ниска стойност след 17 октомври.

Обезценката на златото от началото на годината е близо 25% и е заради очакванията, че Фед ще намали покупките на облигации през тази година. Така всяко забавяне на тези редукции може да даде сила на златото. Въпреки това печалбите са ограничени заради слабостта на техническите графики и не до там силното търсене от физическия сектор. Златото падна под 1300 долара още в петък, но не привлече купувачи от Азия, тъй като тамошните потребители очакват допълнително поевтиняване и са готови да се включат с покупки едва при спад към 1200 долара за тройунция. Физическото търсене по принцип не усилва или отслабва световната цена, но води до подкрепа при поевтиняването, тъй като по-ниските цени увеличават привлекателността на метала.

В посока надолу пазара наблюдава за пробив на нивото от 1277 долара, което би довело до слизане към 1250 долара за тройунция. В посока нагоре съпротива е 1290 долара.

Междувременно Би Ен Пи Париба увеличи в понеделник прогнозата си за цената в края на годината до 1415 долара, но намали прогнозата си за 2014 година до 1095 долара за тройунция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg