Връщане към "златния стандарт" или празни приказки

Всичко това би имало катастрофални последствия върху търговията и растежа и върху цялата икономическа система, коментират анализатори пред CNBC

Тази седмица, Републиканската партия в САЩ предложи завръщане към златния стандарт този ноември, повдигайки темата за дебат сред политици и анализатори, повечето от които смятат, че това е нереалистично пише CNBC.

Връщането на "златния стандарт" в САЩ ще изстреля цената на златото до 10 хил. долара за тройунция. Това показва анализ на Commodityonline, който е по повод обявената в публичното пространство информация. Това обаче не спира Републиканците от обмислянето на идеята. Дори нещо повече - партията планира да създаде комисия, която да проучи идеята за възстановяване на връзката между долара и златото. Предложението се очаква да бъде направено на партийна конференция в Тампа, Флорида следващата седмица.

Златото се завърна и на политическата сцена сред фигури като Рон Паул, конгресмен от Тексат, който казва, че е решил да влезе в политиката, в деня когато Ричард Никсън затваря "златния прозорец" през 1971 година.

Всичко това обаче би имало катастрофални последствия върху търговията и растежа и върху цялата икономическа система, коментират анализатори пред изданието.  

“Мисля че това е пълна безсмислица“, казва Мурад Чудри, директор корпоративно банкиране на Royal Bank of Scotland. “Съществува много сериозна причина, поради която през 1971 г. златният стандарт беше отменен, а именно, че натрупаните дефицити не позволяват стандартът да бъде запазен при наличния добив на злато. Смятате ли, че на света има достатъчно злато, което да покрие щатския дълг?“

До този момент фиксирани количества злато бяха конвертируеми директно с щатския долар и обратното. Това означаваше, че паричното предлагане теоретично беше ограничено от количеството злато, което го гарантираше. В същото време обменните курсове бяха определяни от разликата между цената за тройунция злато в долари и съответната валута.

"Валутните резерви на САЩ са съставени от 262 млн. тройунции злато, което значи, че цената на метала по света ще достигне 10 хил. долара за тройунция", коментират икономисти на Capital Economics. "Трудно е да си представим обстоятелствата, при които никой няма да иска да притежава долари", добавят от там.

Дори Световният съвет по златото смята подобна стъпка като "малко вероятна". Според тях подобна мярка няма да бъде подкрепена и би заличила долара като валута. "Просто е трудно да си представим обстоятелства, според които никой не би искал да държи в портфейла си никакви долари", добавят от Capital Economics.

След 1971 г. дефицитът се увеличава експоненциално и завръщането към златния стандарт не е решение, независимо дали става въпрос за овладяване на инфлацията или налагане на фискална дисциплина.

Ралф Силва, директор на Silva Research Network коментира, че когато политиците са в опозиция понякога „говорят смешни неща“.

Коментари: 0