Връщането на част от данъка няма да подобри състоянието на хората

Няколко стотин милиона лева минус прогнозира Владимир Каролев

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Планираното връщане на данъка на хората с най-ниски доходи не решава нито един проблем, а създава още много проблеми. Така няма да се подобри финансовото състояние на хората. Това е изключително порочна система за политическа зависимост, защото така държавата държи най-бедните. Това каза в ефира на bTV икономистът Георги Ганев, който е част от гражданското представителство в "Реформаторския блок".

Ганев и колегите му икономисти Владимир Каролев и Кольо Парамов коментираха идеята на управляващите през 2015 г. да се връща взетият данък от 2014 г. на хората, които получават минималната работна заплата, която от 1 януари 2014 г. се планира да се увеличи до 340 лв.

"Плоският данък е по-либерален от прогресивния", коментира от своя страна Владимир Каролев. Според него работодатели и работниците, които взимат около и малко над минималната заплата, ще се договорят за 340 лв. и доплащане "под масата".

"Ще има огромно намаление на приходите в бюджета. Парите за бедните идват от бюджета. С тази мярка от бюджета ще изчезнат няколко стотин милиона лева и няма да има пари за бедните. Ако се запазят разходите ще се повишат дефицитите", категоричен е Каролев.

Според Кольо Парамов около 250 хил. работещи ще минат на минимална заплата.

Подкрепи Economic.bg