Все по-малко заеми отпускат европейските банки

Според анализаторите перспективите за растеж остават несигурни, което означава, че нараства рискът средствата да не им бъдат върнати

92 ~ 1 мин. четене

Заемите от европейските банки към компаниите са намалели с 3,1 процента през ноември спрямо същия месец година по-рано, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ). От банката уточняват, че през октомври спадът е бил 3 процента.

Според анализаторите банките не изпитват огромно желание да отпускат кредити, тъй като перспективите за растеж остават несигурни, което означава, че нараства рискът средствата да не им бъдат върнати.

Някои компании пък не искат да поемат риска да вземат пари назаем. Други не се нуждаят от кредити, тъй като имат достатъчни резерви в брой, но не виждат все още причина да инвестират тези пари в нов продукт, съобщават световните медии.

Икономиката на европейския валутен съюз, чийто член от началото на годината вече е и Латвия, с което страните членки вече са 18, нарасна само с 0,1 процента през третото тримесечие на миналата година, а безработицата е 12,1 процента.

Коментари: 0