Все по-трудно ще намираме работа през 2013 г.

Безработицата ще стигне 13% от икономически активното население, прогнозират от финансовото министерство

3599 ~ 2 мин. четене

През 2013 г. намирането на работа в България ще става все по-трудно. Това показва актуализираната Конвергентна програма за периода 2013-2016 г., подготвена от Министерството на финансите (МФ) в рамките на мандата на служебното правителство, пише „Труд“. Програмата очертава ключовите политики и приоритети, които трябва да ускорят възстановяването на икономиката при запазване на макроикономическата и фискалната стабилност.

Безработицата ще стигне 13% от икономически активното население, съкращенията и спадът в заетостта ще продължат, а в резултат на слабото нарастване на доходите потреблението ще остане свито. Реалният растеж на разходите на домакинствата ще се забави с почти един процентен пункт спрямо 2012 г. и ще достигне 1.6%. Умереното покачване на заетостта пък ще бъде съпроводено с ускорен растеж на производителността на труда - до 2.2 – 2.3% на годишна база, се казва в документа.

Съществено подобрение няма да има и през следващите години. През 2014 г. се очаква “слаб средногодишен ръст на заетите от 0.4%, както и намаление на безработицата до 12.8%”. По-значително подобрение в показателите на пазара на труда се очаква през 2015 и 2016 г. Тогава нарастването на икономическата активност ще доведе до ускорен ръст на заетите и до по-бързо намаление на безработицата, сочи прогнозата на Министерството на финансите. 

Свитият пазар на труда и ограниченото потребителско търсене на дълготрайни стоки и услуги ще продължат да задържат инфлацията на сравнително ниско ниво. Средногодишно се очаква показателят да се забави до 1,8% през 2013 г. През периода 2014-2016 г. ръстът на инфлацията ще се ускори до 2.6-2.7% на годишна база, се посочва в конвергентната програма.

Подкрепи Economic.bg