Всички губят от ниското натоварване на мощностите

Икономическото министерство и ДКЕВР търсят начини да се промени ценообразуването, твърди Асен Василев

3647 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Всички губят от минималното натоварване на мощностите в енергетиката - и частните, и държавни ТЕЦ-ове. Това каза в ефира на Дарик служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. "Проблемът с ниския износ идва и от факта, че около нас има пълноводие и навсякъде в региона е период на най-ниското потребление, защото нито се отопляваме, нито се охлаждаме", поясни Василев.

Според него износът на ток би облекчил ситуацията в енергетиката у нас, но в момента няма как да изнасяме количества, с които да натоварим всички мощности.

"Нормалните търговски практики, когато имаш излишък е да продаваш над цената за производство. Проблемът, с който се борим е ценовата структура, която прави нашия ток непродаваем на външни пазари", сочат наблюденията на Асен Василев. По думите му с подписа на един министър могат да станат много неща особено ако има регулатор, на който да му се обадите и да приеме този подпис. "Това не е начинът. Аз няма да действам в нарушения на закона", категоричен е Василев.

"Работим по 24 часа с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) как да се промени тарифата, за да изнасяме ток. Искаме в рамките на закона да намерим начин дали може да се променят компоненти в ценообразуването", коментира още Асен Василев.

Според него се работи по балансирането на системата. "Част от това ще стане със затваряне на мощности, с промени на ценообразуването и т.н. Това обаче не може да стане за кратко - трябва да се направи задълбочен анализ", обясни служебният енергиен министър.

Подкрепи Economic.bg