Втори ден Италия избира нов парламент

Според последните социологически проучвания от 8 февруари лявата коалиция, начело с Демократическата партия на Пиер Луиджи Берсани, ще бъде победител на изборите с 34,7 на сто от гласовете

136 ~ 1 мин. четене

Втори ден продължава гласуването на парламентарните избори в Италия, които са смятани за ключови за бъдещето на еврозоната. Повече от 47 млн. италиански гласоподаватели избират в неделя и понеделник нов парламент, съобщава Reuters.

В първия ден на избора за народни представители пред урните се явиха около 55% от избирателите, което е с около 7% по-ниска активност от изоборите през 2008 година.

Четири големи коалиции участват в тези избори: центристката на досегашния премиер Марио Монти, дясноцентристката, начело с предшественика му Силвио Берлускони, лявата коалиция, водена от Пиер Луиджи Берсани и Движението "Пет звезди" на бившия комик Бепе Грийо.

Според последните социологически проучвания от 8 февруари лявата коалиция, начело с Демократическата партия на Пиер Луиджи Берсани, ще бъде победител на изборите с 34,7 на сто от гласовете.

Финансовите пазари следят отблизо вота, опасявайки се политическа нестабилност, която може да разпали кризата в еврозоната.

„Италия обръща гръб на политиката. Италианците не отиват до избирателните секции и по този начин изразяват своя протест”, написа левият ежедневник „Ил Фато Куотидиано”.

Вестник „Кориере дела Сера” коментира, че ниската избирателна активност отразяват пълната дезориентация на електората, на който му е омръзнало от мерките за икономии и от кризата, чийто край не се вижда.

Подкрепи Economic.bg