Кремъл забрани пушенето на обществени места

Федералният закон интегрира в руското законодателство изискванията на рамковата конвенция за борба с тютюнопушенето на Световната здравна организация

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

И в Русия няма да се пуши на закрити места. Руският президент Владимир Путин вече подписа закона срещу тютюнопушенето, според който забраната да се пуши на обществени места, в цялата федерация, влиза в сила от началото на юни, съобщи ИТАР-ТАСС.

Федералният закон бе приет по-рано през февруари, за да интегрира в руското законодателство изискванията на рамковата конвенция на Световната здравна организация за борба с тютюнопушенето, ратифицирана от Русия през 2008 г. Новият акт регламентира "опазването на здравето от влиянието на заобикалящия тютюнев дим и от последиците на употребата на тютюн".

Според руското правителство забраната на тютюнопушенето ще помогне да се удължи средната продължителност на живота в страната, която през 2009 г. в Русия е била 62 години за мъжете и 74 за жените. В страната има около 44 мил. активни пушачи, като всяка година близо 400 хил. от тях умират заради вредния навик.

Законът, който получи широк отзвук в страната, забранява тютюневите компании да организират лотарии и да спонсорират фестивали. Освен това цигарите нямат да бъдат рекламирани от витрините и щандовете - там ще бъде изложен само ценоразпис на тютюневите изделия.

Русия е вторият по големина пазар на цигари в света и основен за българските износители в сектора. Новият закон ще има силен негативен ефект върху вносните продукти, защото една от скритите му цели е да се насърчи местното производство.

Подкрепи Economic.bg