Върнаха Закона за горите

Така депутатите се съобразиха с президентското вето и протестите

Народните представители върнаха целия Закон за горите за преразглеждане. Така ветото на президента Росен Плевнелиев беше подкрепено.

Промените в Закона за горите предизвикаха масови протести в столицата. Хората негодуваха срещу възможността, която поправките даваха писти, лифтове и влекове да могат да се изграждат без промяна в предназначението на земите.

"Законът за горите няма да бъде гласуван, докато не се постигне консенсус по него", коментира земеделският министър Мирослав Найденов при разглеждането на ветото на президента. По думите му идеята на промените е била да се регулира секторът, а не за да бъдат обслужени конкретни бизнес интереси. "Основният мотив беше горите да останат завинаги държавни", допълни Найденов. Той обаче призна, че управляващите са допуснали грешка в комуникацията с обществото.

Преди да започне обсъждането на ветото премиерът Бойко Борисов прати министър Мирослав Найденов "да не изпусне депутатите" и да приемат закона само при пълен консенсус.

ГЕРБ, както и опозицията гласуваха анблок. Гласуваха общо 127 народни представители, от които „за” – 5, „против” – 38 и 84 „въздържали се”. Така със 122 гласа ветото на президента беше прието от парламента.

Коментари: 0