Във Вашингтон кръстиха кръстовище на българин

До добрата новина се стигна след година и половина усилия

Снимка: wikipedia

268 ~ 2 мин. четене

Кръстовище в американската столица Вашингтон беше кръстено на именития българин Димитър Пешев - политикът, известен със своята роля за спасяването на българските евреи. След близо година и половина на последователни усилия от страна на българското посолство, кръстовището до сградата на дипломатическата ни мисия във Вашингтон официално бе именувано "Dimitar Peshev Plaza", съобщиха от Министерство на външните работи (МВнР).

Табелата бе открита от председателя на Градския съвет на Вашингтон Фил Менделсън и от посланика на България в САЩ Елена Поптодорова. В церемонията участваха инициаторът на идеята Ний Глик, членове на Градския съвет, представители на американската администрация, Конгреса, еврейски организации в САЩ, много  представители на българската общност от района на Вашингтон, както и специално пътували за събитието българи от Сиатъл и Лос Анджелис. За участие в церемонията от Западния бряг пристигна и проф. Богдан Атанасов, син на дипломата от посолството ни в Париж Боян Атанасов, издал визи и временни паспорти на много евреи и така спасил живота им в годините на Холокоста.

Началото на тази инициатива бе положено на 9 юли 2012 г., когато в писмо до българския посланик, Нийл Глик - американски гражданин от еврейски произход, работещ към градската управа на федералния окръг Колумбия, предложи кръстовището до българското посолство да носи името на Димитър Пешев. През декември 2012 г. Елена Поптодорова изпрати официално писмо до членовете на градския съвет в подкрепа на инициативата. Посолството осигури писма на подкрепа от интелектуалци и хора, чиято съдба е свързана с Холокоста. През януари 2013 г. процедурата по именуването на пресечката влезе в градския съвет на Вашингтон. След две проведени гласувания градският съвет прие с пълно единодушие предложението за "Dimitar Peshev Plaza". На 17 октомври изтече 30-дневният срок на процедурата за одобрение  в Конгреса и от този ден законът за наименуване е в сила.

Като отбеляза силата на моралния избор на Димитър Пешев, на днешната церемония посланик Елена Поптодорова припомни тежката, противоречива и мъчителна тема за депортацията на 11 343 евреи от териториите на северна Гърция и Вардарска Македония и прикани със свещ в ръка присъстващите към минута мълчание в тяхна памет. В словото си Фил Менделсън подчерта: "Пешев, една личност, с каквато всяка нация би се гордяла, умира в нищета и забрава. Ние спираме забравата, като отдаваме почит на този забележителен човек. Името му е на уличната табела, нека хората да питат кой е, за да може да бъде разказвана историята му".

Подкрепи Economic.bg