Възрастта за пенсиониране остава на нивото от 2013 г.

95 от 131 гласували депутата подкрепиха предложението

152 ~ 1 мин. четене

Увеличаването на възрастта за пенсиониране да бъде замразено на нивото от 2013 г., решите депутатите с приетите на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това е записано в един от двата законопроекта, които бяха гласувани от народните представители. Вторият проект се отнася до ранното пенсиониране на военнослужещите.

Първият законопроект получи подкрепата на 95 народни представители, като от гласувалите 131 депутата 33 бяха "против", а останалите трима гласуваха "въздържал се". По втория законопроект гласуваха 140 народни представители, от които 99 - "за", 34 - "против", а 7 се въздържаха, предаде "Фокус". Двата законопроекта ще бъдат обединени за второ гласуване.

"С приемане на промените в КСО ще се поправи една несправедливост за военнослужещите, ще преодолее усещането за напрежение и несигурност, което беше въведено през 2012 г.", коментира при обсъждането на промените министърът на отбраната Ангел Найденов. Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на труда и социалната политика Тотю Младенов обаче контрира, че с промените в КСО ще се задълбочат проблемите в Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Вносител на първия законопроект е лидерът на "Коалиция за България" Сергей Станишев, а вторият - от Атанас Мерджанов.

ГЛАСУВАЙТЕ за Социално отговорната компания на 2013 г.

Подкрепи Economic.bg