Wells Fargo отчете рекордна печалба от 5 млрд. долара

В основата на добрия резултат е ръста на ипотечното кредитиране

164 ~ 1 мин. четене

Най-голямата американска банка по пазарна капитализация Wells Fargo & Co отчете рекордна печалба през третото тримесечие на 2012 г. Най-големият ипотечен кредитор в САЩ е постигнал положителен финансов резултат от 4.94 млрд. долара, или 88 цента за акция, спрямо печалба от 4.06 млрд. долара, или 72 цента за акция, пише Bloomberg, позовавайки се на изявление на базираната в Сан Франциско банка.

Печалбата надминава с малко очакванията на Wall Street. Средната прогноза на 33 анализатори, анкетирани от Bloomberg беше за печалба от 87 цента за акция. В основата на рекордната печалбата е повишението на ипотечното кредитиране. Най-ниските лихвени нива в историята са довели до преструктуриране на голяма част от заемите.

Главният изпълнителен директор на Wells Fargo Джон Стъмпф успя да вземе още от пазарния дял на ипотечно кредитиране в САЩ на фона на слабия ръст при конкуренти на Wells Fargo.

Приходите на банката са се повишили с 8.1% на годишна база и през третото тримесечие достигат 21.2 млрд. долара. Спрямо второто тримесечие почти не се отчита промяна на оборота. Според съобщението на компанията приходите от ипотечното банкиране са се повишили с 53% на годишна база до 2.81 млрд. долара.

Резултатите от дейности като управление на активи, кредитни и дебитни карти, както и брокерските услуги са се подобрили спрямо второто тримесечие. "Докато икономическата среда и лихвите продължават да са предизвикателство за индустрията, разнообразието на услугите и фокусирането върху клиентите ни помага да имаме силни тримесечни резултати, коментира Тимъти Слоун, главен финансов директор на Wells Fargo.

Подкрепи Economic.bg