Yahoo срещу акционерите

Новият изпълнителен директор на интернет гиганта Мариса Майер поставя под въпрос обещанията за обратно изкупуване на акции

Изпадналият в криза интернет гигант Yahoo стресна инвеститорите, след като компанията обяви, че новият изпълнителен директор Мариса Майер ще преразгледа някои от обещанията на предшествениците й. Сред тях е и обещанието за разпределяне на парите, които Yahoo ще вземе от продажбата на половината си дял в китайската интернет компания Alibaba, съобщи Ройтерс.

Очакванията са Yahoo да продаде 20% дял в Alibaba за 6,3 млрд. долара в брой и допълнително 800 млн. долара под формата на привилегировани акции. Всички тези пари бяха обещани на акционерите под формата на обратно изкупуване на акции.

През 2005 г. Yahoo придоби 40% от акциите на Alibaba. Тогава в малката китайската компания бяха вложени 1 млрд. долара. Споразумението Alibaba да изкупи обратно част от дяловете си бе постигнато през май 2012 г.

От съобщение на Yahoo до американската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) става ясно, че едва три седмици след като пое ръководството на компанията, Мариса Майер вече е започнала да преразглежда стратегията за развитие на дружеството. Това доведе до спад от 3,5% в цената на книжата, които се сринаха до 15,45 долара за акция.

"Имаше очакване от акционерите да получат парите от продажбата на дела в Alibaba, затова мисля, че определено ще има разочаровани", коментира Андре Секуин, анализатор в RBC Capital Markets.

Чистата печалба на Yahoo през второто тримесечие намалява с 4.4% на годишна база до 226.6 млн. долара.

Коментари: 0