Януари копира декември като спад в търговията на дребно

Понижението на оборотите през първия месец на новата година е 0.5% на месечна и 5.5% на годишна база

4220 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Оборотите в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" продължиха да се понижават и през януари, като копираха пониженията през декември, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Статистиката сочи намаление на оборота през януари 2013 г. с 0.5% на месечна (спрямо декември) и с 5.5% на годишна база (спрямо същия месец на миналата година). Точно такива спадове бяха отчетени и през декември 2012 г.

През януари 2013 г. спрямо предходния месец по-значително повишение се вижда при оборота в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.8%. По-сериозно намаление е отчетено в продажбите при поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9.8%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.6%.

На годишна база през първия месец от 2013 г. оборотът намалява в почти всички икономически дейности. Най-голям спад има в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 15.3%, а най-нисък - в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.4%.

Подкрепи Economic.bg