Япония изнесе обезпокояващи данни за икономиката си

Текущата сметка на страната през септември отчита първи дефицит за последните 30 години

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Балансът по текущата сметка на Япония е паднал рязко през септември и за първи път от 30 години страната регистрира дефицит. Това е знак, че третата най-голяма икономика в света може да се влоши по-бързо от очакваното, пише Wall Street Journal.

Балансът, който мери финансовите транзакции от търговията със стоки, услугите, туризма и инвестициите, е на дефицит с 142 млрд. йени (1.8 млрд. долара). За последно балансът между средствата влезли в страната и излезли от нея е бил отрицателен през март 1982 г. Тогава причината беше рязкото повишаване при цените на горивата.

Според икономисти дефицитът се дължи в голяма степен на еднократни фактори, но той вероятно ще се повтори и през следващите няколко месеца. Голямо влияние е оказал новият смартфон на Apple - iPhone 5, който е увеличил вноса на страната.

Анализаторите в това сигнали, че Япония ще стигне по-бързо от очакваното до момента, в който няма да може да финансира дълга си само от спестяванията на японците. Текущата сметка на Япония се наблюдава стриктно, именно защото тя е сигнал за способността на страната да финансира своя дълг. В момента делът му е над 200% от Брутния вътрешен продукт (БВП).

Лошите резултати бяха подчертани от данните, за индустриалните поръчки през септември, които намаляват с 4.3% спрямо предходния месец.

Коментари: 0