Печалбата на Lenovo скочи с 12.6%

Компанията е спечелила чисто 162 млн. долара през третото тримесечие

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-големият производител на персонални компютри в света - Lenovo Group обяви 12.6% ръст на печалбата през третото тримесечие. За периода юли - септември китайската компания е спечелила чисто 162 млн. долара при 143.9 млн. долара за същия период на 2011 г. Освен това последните резултати надхвърлят анализаторските очакванията за 158.4 млрд. долара.

По данни на Gartner през миналия месец пазарният дял на Lenovo e достигнал 15.7%, с което изпреварва досегашният лидер Hewlett-Packard, който държи 15.5%. Другата голяма компания за проучване на пазара -  IDC все още нарежда Lenovo На второ място.

"Lenovo е готова да разшири глобалното си влияние и да продължи да расте за в бъдеще", коментира Дон Сии, анализатор в Standard Chartered в Сингапур. "Lenovo регистрира 14-то поредно тримесечие, в което компанията увеличава пазарния си дял", добавя той.

Общите приходи на китайската компания са се увеличили с 11% за година до 8.67 млрд. долара. Анализаторите очакваха приходи в размер на 8.65 млрд. долара.

На борсата в Хонконг акциите на технологичната компания днес поевтиняха с 1.92% до 6.63 хонконгски долара. Финансовият резултат беше изнесен малко преди края на борсовата сесия.

Коментари: 0