Япония връща у дома изселените покрай "Фукушима"

Местните ще имат обезщетение от 900 долара за всеки член на семейство

Властите на Япония свалиха забраната за живеене в населено място Миякоджи до АЕЦ „Фукушима 1”, информира агенция РИА Новости. Мястото се намира в радиус от 20км от атомната централа, която претърпя сериозна авария през март 2011 г. От днес местните могат да се върнат в своите жилища.

Работата по почистване на почвите от радиация в населеното място приключи през юни 2013 г. Пояснява се, че трайното живеене на хората е безопасно, когато нивото на външното облъчване не надвишава 1 милизиверт годишно. Но и досега има места, където това ниво е надхвърлено.

Гражданите, които искат да се върнат в Миякоджи, са около 357 души (117 семейства). Те вече няма да получават обезщетение от компанията оператор Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) в размер на 100 хил. йени (около 1 000 долара). Но тези, които ще се върнат у дома, ще взимат по 90 хил. йени (около 900 долара) за всеки член на семейство.

Плановете на правителството са в районите, където нивото на радиация не представлява заплаха за здравето, в близките две години да се върнат около 30 хил. души.

Коментари: 0