Южна Корея губи от свободната търговия с ЕС

Азиатската държава се оказва в губеща позиция, заради по-високия стандарт и цена на труда

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Правителството на Южна Корея призна, че губи от споразумението за свободна търговия с Европейския съюз (ЕС). Споразумението влезе в сила от 1 юли 2011 г. и беше първата подобна сделка, обвързваща Азия с най-големия икономически блок в света.

Според правителствената информация търговската комисия на страната е получила оплакване от няколко фирми, че вносните продукти са по-евтини от местното производство и съответно подбиват пазара.

Компаниите обаче имат правото на по-ниски лихви и финансова подкрепа от страна на правителството, за да се стабилизират. От това могат да се възползват всички производители, които са „жертва" на по-евтините вносни стоки.

Причината корейските стоки да са по-скъпи е по-високият стандарт на живот в страната. Освен това корейските производители не получават такива субсидии като в Европа, а освен това местната валута поскъпва, за разлика от еврото.

Според Корейския институт за международна икономическа политика пактът трябва да увеличи търговския обмен с близо 20% в дългосрочен план.

Коментари: 0