Юлиана Иванова е новият шеф на ДКЕВР

Задачите й са да се справи с ценообразуването и "да прочисти комисията от всеки, който се е заиграл с нея"

Снимка: БГНЕС

232 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Юлиана Иванова е новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Назначението й беше обявено на днешното заседание на Министерски съвет.

Тя ще довърши мандата на освободения Ангел Семерджиев, който приключва през ноември 2015 г. Както е известно, Семерджиев се раздели с поста си заради забавените от ДКЕВР наредби за либерализацията на енергийния пазар. Те станаха причина ЕК да заплаши България със съда на ЕС и съответно с глоба от 8400 евро на ден.

Юлиана Иванова е инженер по топло-ядрена енергетика от Техническия университет в София. След дипломирането си работи за технически асистент в Лабораторията за нови технологии за изгаряне на нискокалорични въглища към университета. Била е като офис мениджър в „Мини Марица-изток“ ЕАД и директор на ACE Ltd (Представителство на Fichtner GbmH в България). През последните девет години е била съветник и представител на България в RWE Power и RWE AG. Владее немски и английски езици. Член е на Българо-германския форум.

"Юлиана Иванова има инженерно образование и дългогодишен опит в работата с чужди компании, една от които е RWE. RWE имаше интерес към АЕЦ "Белене", а преди това и апетити за изграждане на нови блокове в "Марица-Изток". Г-жа Иванова има определяща роля във въвеждането на тази компания", заяви пред министрите зам.-министъра на икономиката Евгения Харитонова.

"Това е само част от нейното CV и не е най-интересното", намеси се премиерът. - "Въпросът е, че разбира от материята в ДКЕВР и второ: има да свърши доста работа".

Бойко Борисов заяви, че е "изцяло недоволен от цялата комисия". Юлиана Иванова трябва сама да провери и да прецени всички членове на ДКЕВР, заяви още премиерът.

Иванова получи две задачи: да реши проблема с ценообразуването на електроенергията и "да прочисти комисията от всеки, който се е заиграл с нея". За да се справи с това, тя има 20 дни кредит на доверие.

"Този шеф на ДКЕВР (Ангел Семерджиев - бел. ред.) трябваше още първата година да го омета. Още тогава трябваше с Трайко(Трайчо Трайко, бившия енергиен министър) да си отиде заедно. А ми навлече всичките тези бели. Кредит на доверие 20 дни й давам", заяви пред министрите Борисов.

На свой ред Юлиана Иванова благодари за гласуваното й доверие и изрази надеждата "каквото е направено досега, да бъде по-добро оттук нататък".

Подкрепи Economic.bg