Юлия Тимошенко призова за протести срещу правителството

Украинският опозиционен лидер призова съгражданите си да реагират срещу решението на правителството да се откаже от подписването на споразумението за асоцииране с ЕС

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която излежава 7-годишна присъда, призова съгражданите си да излязат на улични протести срещу решението на правителството да се откаже от подписването на споразумението за асоцииране с ЕС, предаде Reuters. Призивът се съдържа в писмо, прочетено днес пред журналисти от нейния адвокат Серхий Власенко.

"Призовавам всички хора да реагират на това като на държавен преврат, така че излезте на улиците", пише в писмото. Също така тя настоява нейните съпартийци да гласуват за "която и да е редакция на законопроекта", която би позволила лечението в чужбина на лица, излежаващи присъди в украински затвори. "Направете всичко необходимо за подписването на споразумението", заключава Юлия Тимошенко.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин заяви, че ЕС, а не Русия, заплашва и шантажира Украйна, пише bTV. "Когато ние научихме, че Украйна преустановява преговорите с ЕС и че иска да претегли плюсовете и минусите, ние чухме заплахи от нашите европейски партньори срещу Украйна, та дори насърчения за масови протести", посочи Путин на съвместна пресконференция с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

"Ето на това се казва натиск и шантаж", добави той и подчерта, че едва вчера е научил за решението на Украйна да преустанови преговорите с ЕС за споразумението за асоцииране.

Подкрепи Economic.bg