За седем месеца на пристанище "Варна" са обработени 5.5 млн. т. товари

За шестмесечието е отчетен ръст на оборота с около 6% в сравнение със същия период на миналата година

116 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

До края на юли на пристанище Варна са обработени 5.5 млн. тона товари. За шестмесечието е отчетен ръст на оборота с около 6% в сравнение със същия период на миналата година. Това каза министърът на транспорта и информационните технологии Данаил Папазов, който вчера участва в церемония по официално пускане в експлоатация на два нови крана на пристанище "Варна-Запад". По думите му инвестицията в модерната техника е 9 млн. лв., предаде БТА.

Папазов съобщи още, че вече е приключила обществената поръчка за удълбочаване на нулевото кейово място на пристанището. По думите му заложената предварително стойност на поръчката е 2.5 млн. лв. Очаква се след удълбочаването да бъдат привлечени нови 600-700 хил. тона товари.

Министърът коментира още, че се работи активно по изграждане на нов интермодален терминал във Варна. Идеята е средствата да бъдат осигурени от държавата, собствени приходи на порта и на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" /ДППИ/. Според Папазов инфраструктурата до бъдещия терминал може да бъде изградена с европейски средства през следващия програмен период.

Подкрепи Economic.bg