Забраната за работа във Великобритания пада през 2013 г.

Вътрешният министър Тереза Мей е заявила обаче, че може да има някои социални ограничения за българи и румънци

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Българите и румънците ще получат неограничено право да живеят и работят във Великобритания от декември 2013 г. Това каза вътрешният министър Тереза Мей, цитирана от Kafene.net. Временно наложените ограничения през 2005 година за защита на пазара на труда изтичат именно тогава.

Вътрешното министерство няма прогноза за това, колко граждани на Румъния и България ще се възползват от новите свободи, когато ограниченията бъдат отменени.

Комитет към правителството по миграцията смята, че има доказателства, че някои българи ще се възползват от това и ще се преселят във Великобритания, като е възможно това да направят и румънци.

По законите на ЕС Великобритания няма право да удължава ограниченията за българи и румънци. "Правителството обаче разглежда други възможности, като ограничаване достъпа до социални помощи и здравеопазване, за да не бъдат окуражавани евентуалните преселници да се заселват във Великобритания", заяви Мей.

Великобритания води юридически спор с ЕС по повод тестовете за даване на жителство в страната, които ограничават получаването на социални помощи.

Коментари: 0