Задържаха престъпна група, източвала банкови сметки

Сигналът е подаден от наша банка

По сигнал на "ПроКредит Банк" ГДБОП в Русе бяха задържани двама души, опитали се да изтеглят средства от банкови сметки на чуждестранни граждани.

Операцията е била проведена в началото на седмицата във връзка със съмнения на служителите на банката за постъпили средства придобити чрез измама по сметки на клиенти на банката.

Схемата е работила в продължение на месеци, като измамниците са използвали пропуски в системи за разплащания в интернет, за да прехвърлят средства от чужбина по сметки на подставени физически лица в български банки. След това сумите са били изтегляни в брой от лицата срещу известно възнаграждение от организатора на престъпната схема.

След като по сметките на лицата постъпили суми с неустановен произход, служителите на банката сигнализирали на органите за борба с организирана престъпност.

В хода на операцията, която се проведе в началото на тази седмица, спецполицаите задържаха две от подставените лица С.У. (25 г.) и А.М. (33 г.) в клона на банката в Русе, при опит да изтеглят 18 345 евро. Лицата са задържани, а организаторът на схемата се издирва от органите на реда. По случая е  образувано досъдебно производство за пране на пари. 

Коментари: 0