Заем до 950 млн. евро за външния дълг (обновена)

Страната ни ще изплати само главницата и последната лихва по кредита

България ще вземе еврооблигации за сумата до 950 млн. евро, за да изплати дълга си. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в парламента. Предложението вече е минало през Министерски съвет. Облигационният заем бе сключен през 2001-2002 г. от тогавашния министър на финансите в правителството на НДСВ Милен Велчев. 

„Всеки месец, който по-рано бихме го направили, щеше да струва на държавния бюджет между 10 и 15 милиона лева. Когато си в опозиция, дълго си в опозиция, и винаги ще си в опозиция, всичко ти изглежда криво”, коментира Дянков думите на съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов, че решението е закъсняло.

Според депутата от БСП и бивш финансов министър Пламен Орешарски е можело да се мине и без тези облигационни заеми, ако не са били изхарчени безцелно фискалните резерви.

По-късно стана ясно, че вицепремиерът е гарантирал пред Костов, че страната ни ще изплати само главницата и последната лихва по облигационния заем, предаде БТА.

Причината е, че от вчера Дянков провежда разговори с опозицията. Целта е да бъде подкрепена позицията на правителството за ратифициране на договора между българия и частните банки по емитирането на нови облигации.

Ако до петък парламентът одобри споразумението, то може да бъде задвижено още следващата седмица.

Коментари: 0