Захариева: Разработваме единна програма за енергийна ефективност

Бързото въвеждане на мерките не само ще намали разходите, но ще подобри състоянието на сградите и ще осигури заетост на малките и средните фирми, коментира вицепремиерът

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Основен приоритет в работата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е повишаването на енергийната ефективност в жилищните и промишлените сгради. За тази цел ще се работи за създаването на единна програма, която да обхване всички индустриални, публични и жилищни обекти. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева по време на среща с Управителния съвет на Камарата на строителите в България, предаде официалният сайт на ведомството.

„Бързото въвеждане на мерките не само ще намали разходите, но ще подобри състоянието на сградите и ще осигури заетост на малките и средните фирми”, отбеляза вицепремиерът.

„Ще направим всичко възможно, за да продължи гладко разплащането по обществените поръчки и договорите по оперативните програми. Тези програми ще бъдат основните източници на договори за фирмите от бранша и през следващите две-три години”, коментира Захариева.

Участниците в срещата обсъдиха възможностите за оптимизиране на системата за провеждане на обществени поръчки чрез намаляване до минимум на дискриминационните условия по търговете. Те се обединиха около мнението, че въвеждането на електронни търгове ще намали субективния фактор, а създаването на електронни досиета за големите строителни проекти ще осигури по-висока степен на прозрачност и проследимост в изпълнението на проектите. „Важно е бързо да започнем  работа по въвеждането на електронните досиета”, отбеляза още министър Захариева.

Подкрепи Economic.bg